Τι είναι;
Αποτελεί την δημοφιλέστερη μέθοδο ανττιγήρανσης.
To Botox είναι μια ενέσιμη θεραπεία που βασίζεται στη δράση μίας ειδικά επεξεργασμένης πρωτεΐνης, της βοτουλινικής τοξίνης.
Η δράση της ουσιαστικά αφορά στην αναστολή της ενεργοποίησης ορισμένων μυών αφού μπλοκάρει την έκκριση του υπεύθυνου νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης.
Οι μύες που ακινητοποιούνται αφορούν στις ρυτίδες έκφρασης, τις λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες και τις εξαφανίζει. Επίσης, συμβάλει στην λείανση των στατικών ρυτίδων, ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο σε κατάσταση ηρεμίας
Που εφαρμόζεται;
Τα σημεία εφαρμογής περιλαμβάνουν: Την περιοχή γύρω από τα μάτια(πόδι χήνας), τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου ,τα χείλη και το στόμα (ρυτίδες έκφρασης), τις κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο(ρυτίδες θυμού), τα βλέφαρα(βλέφαρο πτώση), το ντεκολτέ, το λαιμό, τη μύτη αλλά και την άκρη του στόματος για την εξάλειψη της θλιμμένης έκφρασης
Είναι επώδυνο;
Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται μια ήπια στιγμιαία ενόχληση τσιμπήματος.
Διάρκεια εφαρμογής και αποτέλεσμα
Η διαδικασία είναι μη επεμβατική, μέσω μιας μικρής βελόνας και διαρκεί 10-20 λεπτά. Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται αισθητά μετά από 48-72 ώρες, είναι πλήρως εμφανή σε διάστημα 2 εβδομάδων και διαρκούν περίπου 6 μήνες ανάλογα με τον μυικό τύπο στον οποίο ανήκει ο ασθενής. Επίσης γίνεται και πρόληψη για την δημιουργία νέων ρυτίδων καθώς για όσο διαρκεί το αποτέλεσμα οι ρυτίδες παραμένουν στάσιμες.
Πιθανώς να παρατηρηθούν κάποιες κοκκινίλες ή μελανιές που υποχωρούν μετά από 48-72 ώρες.
Το Botox συστήνεται να γίνεται 2 με 4 φορές το χρόνο και να ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων έκφρασης. Δεν υπάρχει κάποια ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος καθώς αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου.
Η προληπτική θεραπεία ή αλλιώς baby botox, είναι μια διαδικασία που αναστέλλει την μονιμοποίηση των ρυτίδων και διατηρεί την φυσική έκφραση του προσώπου.
Αντενδείξεις και πιθανές αντιδράσεις
Η θεραπεία αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και σε περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων π.χ μυασθένεια Gravis
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής;
Να αποφύγει την κατάκλιση, το σήκωμα βάρους και το σκύψιμο για 6 ώρες. Να αποφύγει έντονη σωματική δραστηριότητα ή χώρους με έντονη ζέστη για τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα.